1. imageKosmisk Frygt
  2. imageVenner
  3. imageSkygge Mo(r)d
  4. imageFor Landets Bedste
  5. imageDen Sidste Fugl
  6. imageChristiane F
  7. imageH.C.

Hvad har vi spillet?


Lilleskoven
-af Jesper Halle (Borgen, oktober 2010)

Lilleskoven Logo

Et stykke om mørket udenfor sandkassen


En gruppe af børn på mellem 3 og 8 år, leger skole, spiser slik og går på opdagelse i Lilleskoven, de bader og finder på fantastiske historier.

Men noget er gået galt, noget er helt forkert.

Børnene ved noget, om en kælder, en jerndør, en legekammerat der har forandret sig, er blevet indelukket og græder meget, om beskidte underbukser og en masse slik gemt under en sten, om et fint guldarmbånd, men de har LOVET ikke at sladre.

Lilleskoven er et psykologisk drama hvor man føres tilbage til barndommens gyserland og genoplever barndommens rædselsscenarier: Den irrationelle angst, magtkampene, aggressionerne, de forbudte lege og den tabte uskyld.

Vi lever i en tid hvor der bliver mere og mere opmærksomhed på overgreb mod børn, vi læser og hører næsten dagligt om pædofilisager der bliver afdækket, men hvordan oplever børnene det? Hvad gør det ved deres liv når de opdager, at bussemanden faktisk godt KAN gemme sig i skabet, at voksne ikke er til at stole på, at voksne lyver. Hvad sker når børn opdager disse ting, og prøver at tackle dem, ved at passe dem ind i historier fra deres egen begrebsverden, og hvordan kommer det til at forme deres liv, og hvad de husker.

Dette skuespil handler om børn, men det er ikke meningen, at det skal spilles af eller for børn, og heller ikke barnligt. Smerte er smerte og glæde er glæde, på samme måde hos børn som hos voksne. Det er det vigtige.

"Vi leder stadig. Hvis nogen har fanget hende. Det kan være hun er i en kælder, som er gemt under et hus. Med gitter. Med jerndør og en sæk foran vinduet. Eller i et rumskib".

Kosmisk Frygt, eller den dag Brad Pitt fik paranoia
- af Christian Lollike (Byggeriets Hus, oktober 2009)

Christian Lollikes stykke om vores frygt for klimakatastrofer er dybt originalt og meget tankevækkende. Stykket er et underfundigt, meget morsomt og også stærkt indlæg i klimadebatten.

Her udstilles de fanatiske klimaentusiaster, de kyniske overforbrugere og alle os andre, der er bekymrede for miljøet, men bare ikke får gjort noget ved det.

Hvad er fup og hvad er fakta i klimadebatten? Hvad sker der med os mennesker når vi konstant bombarderes med trusler om den nært forestående økokalypse?

Christian Lollike vandt en Reumert pris for årets dramatiker 2009 for dette stykke.

Kosmisk Frygt Logo

Kosmisk frygt- eller den dag Brad Pitt fik paranoia from Diktaturet on Vimeo.

Venner
- af Kôbô Abe (Teaterkatten, januar 2010)

"Demokrati er 3 ulve og 1 får der stemmer om hvad de skal have til frokost"

En mand sidder i sin lejlighed og taler i telefon med sin forlovede, de skal snart flytte sammen, han har et godt arbejde som han går meget op i, bor pænt, har en god økonomi, hans liv kører på skinner.

Det banker på døren, og ind vælter 9, for ham, helt ukendte mennesker.

De siger, de er en familie
De siger, at han er ensom
De siger, de er kommet for at hjælpe ham
De siger, de er hans VENNER

Venligt og ved hjælp af demokratiske principper, har de i løbet af ingen tid overtaget hans lejlighed, hans ejendele, hans opsparing, hans løn, kort sagt kontrollen over hans liv.. Alt sammen for hans eget bedste.

Stykket er en rablende komedie, der stiller spørgsmålet, "Kan man blive en minoritet i sit eget liv?"

Venner

Døde Skygger
- (Borgen, forår 2009)

Kan man ændre sin skæbne, når alt er lagt til rette for det forudbestemte? Hvordan vælger man sit eget liv, når en afdød far trækker i trådene? Kan man slippe fri, når andre vil gøre alt for at fastholde én?

En ellers fredelig tur til en isoleret jagthytte, som to brødre har arvet efter deres far, udvikler sig til at blive alt andet end hyggelig.

Uvejret trækker op, "graulerne grauler" under gulvbrædderne og sikringerne dør. Det kan blive skæbnesvangert at bryde normen eller ikke høre til.

image

Historien Om En Mo(r)der
- af Lotte Arnsbjerg (Borgen, forår 2009)

Historien Om En Mo(r)der sammenfatter en grum autentisk historie med en nutidig fortælling om et menneskes kamp mod sin viden om at være uønsket og uelsket.

Den autentiske del af historien handler om Dagmar Overby "udyret fra Enghavevej" der myrdede 25 spædbørn.

Hun ombragte børnene ved kvælning eller i enkelte tilfælde drukning, de fleste blev derefter brændt i kakkelovnen.

Ingen kan selv i dag forklare hvorfor en tilsyneladende helt almindelig kvinde tog livet af 25 børn. Var det for pengenes skyld, var det som hun selv hævdede for at gøre samfundet en tjeneste, eller var det måske for at skåne børnene for en opvækst som uønskede?

Judith en nutidig studerende skriver på en væsentlig bog, om ondskabens væsen, Judiths mor var et uønsket barn, der var tæt på at havne i Dagmars kakkelovn. En besættende trang til at trænge ind i gåden om Dagmar Overby, og et håb om derved at finde sin egen identitet, driver Judith gennem et grotesk univers, hvor angst og sandhed bliver et.

image

For Landets Bedste
- af Timberlake Wertenbaker (Prøvehallen, efterår 2008)

Pisken kommer susende ned over mandens ryg... Der var en gang da omkostningerne ved at lave teater var en del højere end det normalt er tilfældet i dag. Da de første straffefanger bliver sendt til Australien laver guvernøren et eksperiment med at lade straffefangerne spille et 100 år gammelt stykke. Ikke alle er enig i at det er en god idé. For landets bedste er et stykke med mange paralleller op til i dag.

Se mere på www.forlandetsbedste.dk

image

Den Sidste Fugl
- af Keith Johnstone (KUA, 2007)

Den sidste fugl, er en rejse på en jord hvor alt er gået galt. Den er besat af en fremmed magt, der undertrykker de oprindelige beboere. Jorden er giftig, børn fødes deforme, skovene er brændt ned og der er udlagt miner overalt. Der sker sære ting, en torturbøddel får stigmata, Jesus på korset vækkes til live - til kirkens store fortrydelse - Døden viser sig i personificeret form og kæmper med Jesus. En engel falder ned fra himmelen og hvorfor har Universets hersker tænder på et ubelejligt sted???

Se mere på www.densidstefugl.dk

image

Christiane F.
- af Flemming Nordenhof (Basement, 2006)

Et stykke om Unge, Stoffer og social deroute.

Christiane F er historien om en almindelige og egentlig meget velfungerende teenager, der på grund af manglende opmærksomhed og uheldige omstændigheder, ryger ud i et stofmisbrug. Det er historien om en stærk, men også meget sårbar ung pige, der ender i en situation hun ikke kan styre.

Se mere på www.christianef.dk

image

H.C.
- af Andreas Garfield (Frederiksberg Teater, 2005)

H.C. er en eventyrassosiation over en række af H.C. Andersens eventyr og digteren eget liv. Hvordan får man evigt liv? Skal man leve længe eller skabe noget der kan leve evigt?

Stykket er et led i fejringen af H.C. Andersen og blev starten på den gruppe der nu er Diktaturet.